Hyllning till Mercè de les Heras

Mercè de las Heras är en av de personer som har betytt mest i den katalanska kulturföreningen Les Quatre Barres historia. Hennes personlighet och intresse för att främja den katalanska kulturen gjorde alltid stort intryck på katalaner boende i Sverige.

Mercè de las Heras föddes i Barcelona den 24 april 1920 och växte upp där fram tills inbördeskriget började. Då åkte hon tillsammans med sin far till Tyskland, där hon bodde under hela andra världskriget. År 1943 inledde hon sina studier i medicin i Freiburg, Tyskland. När kriget var slut flyttade hon till Schweiz, där hon erhöll sin läkarexamen. Under två år arbetade hon som läkare i USA och på Kuba, varpå hon slutligen år 1951 kom till Sverige, där hon specialiserade sig inom psykiatri.

Det var då, omkring februari 1953, som jag fick kontakt med henne för första gången. Vi träffades av en slump på ett tåg någonstans i Tyskland. Då var hon redan läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Som yrkeskvinna gav hon ständigt exempel på den arbetskapacitet som hon delade med många katalaner spridda över världen, såpass att hon under sin karriär så småningom blev överläkare vid psykiatriska kliniken på Danderyds sjukhus och även vid Lidingö psykiatriska mottagning.

Även om livet förde henne till olika platser i världen, upphörde hon aldrig att känna sig som katalanska och leva i katalansk anda. Hon dansade sardanes och sjöng “Els Segadors” med stor kärlek till sitt fosterland.

År 1976 tog hon initiativet till att bilda en katalansk kulturförening i Stockholm. Hon bjöd oss hem till sig åtskilliga gånger för att utforma stadgarna för föreningen, som slutligen stadfästes 1978.

Hennes bortgång den 30 december 2008 har starkt berört alla katalaner som under flera decennier funnits nära henne.

Les Quatre Barres och alla katalaner i Sverige kommer att sakna henne.

Carles Gisbert

Leave a Comment